Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Συνταγή της γιαγιάς για παραδοσιακά και μυρωδάτα τσουρέκια!

   

Από την τεχνική της γιαγιάς δεν θα πρέπει να λείπει τσεμπεράκι στα μαλλιά και καλά προετοιμασμένη διάθεση να δουλέψεις με τα χέρια. Ξεκινάμε! 


Υλικά:

  • 5 κυβάκια μαγιά συσκευασμένα από το σούπερ μάρκετ (ή μισό καλούπι μαγιά από φούρνο)
  • 8 αυγά
  • 600 γραμμ. φυτίνη
  • 1 φλιτζάνι του καφέ σπορέλαιο
  • 3/5 κιλά αλεύρι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κιλό γάλα
  • 2 βανίλιες
  • Μαχλέπι και κακουλέ
  • 1 κ. σ. αλάτι
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • Μισό κιλό νερό
  • Ένα φακελάκι σουσάμι

Εκτέλεση:

         Σε μια μεγάλη λεκάνη, με τις δύο μαγιές και το μισό κιλό χλιαρό νερό, πιάνουμε το προζύμι, βάζοντας αλεύρι στα τοιχώματα της λεκάνης. Ανακατεύουμε συνεχόμενα μέχρι να γίνει μια μαλακή πηκτή μάζα. Το αφήνουμε να φουσκώσει για δέκα λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος, που έχουμε φροντίσει από την αρχή, μαζί με τη θερμοκρασία δωματίου που πρέπει να είναι υψηλή. Τα τσουρέκια μην ξεχνάμε ότι χρειάζονται ζέστη για να φουσκώσουν. 
       Στη συνέχεια προσθέτουμε στο προζύμι τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χλιαρό γάλα για να λιώσει. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε, την υπόλοιπη μαγιά που λιώνουμε με τα χέρια, τα μπαχαρικά με το ξύσμα και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε για μία ώρα με τη συνοδεία ζεσταμένου λαδιού και φυτίνης σε τηγανάκι που έχουμε τοποθετημένα σε ζεστό μάτι (όταν κρυώνει την ζεσταίνουμε ξανά). Η διαδικασία είναι: βρέχουμε τα χέρια μας κάθε 4 λεπτά, για να μην «στεγνώνει» το ζυμάρι με ζεστό λάδι, μέχρι να τελειώσει. 
     Αφήνουμε να «σηκωθεί» η ζύμη 1/1,5 ώρα. Αφού φουσκώσει κόβουμε από τη ζύμη κομμάτια και τα πλάθουμε σε γραμμές, ώστε να κάνουμε πλεξούδες. Τα αφήνουμε στο ταψί, σε υψηλή θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν. Τα αλείφουμε με ένα χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. 
    Ψήνουμε σε 180ο βαθμούς για 25 λεπτά, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν.

Καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου